De kracht van taal
Jos Frederiks schreef zijn boek Gevangen door woorden om mensen bewust te maken van de (creatieve) kracht van taal. In zijn praktijken in Helmond en Eindhoven ervaart Jos dagelijks hoe taal mensen kan beïnvloeden - zowel negatief als positief.
"Taal is ongelooflijk krachtig! Het kan mensen tot actie bewegen."
Vijftien jaar VidaSense
Vijftien jaar geleden richtte Jos VidaSense op, na bijna vijf jaar in de praktijk van een collega te hebben gewerkt waar hij in aanraking kwam met psychologie - in het bijzonder (business) coaching en psychologische ondersteuning. Daarvoor werkte hij als telecomverkoper, waar hij zich al bewust werd van hoe taal hem kon helpen om commerciële doelen te bereiken.
Leven met emotie
Als salesmanager overleefde Jos een derde herstructurering van zijn bedrijf. Hij moest zich door stapels vakliteratuur worstelen, ook al was hij niet zo'n lezer. In 2005 besloot hij zijn eigen praktijk te beginnen onder de naam VidaSense. "Vida betekent leven en Sense staat voor gevoel: leven met gevoel."
Als therapeuten en coaches mogen we een stempel drukken op de levensweg van mensen.
De juiste vragen stellen
Jos praat nog steeds graag, hij is een echte spraakwaterval. Een gesprek van een uur levert gemakkelijk meer dan 12.000 woorden op, waarvan de meeste verweven zijn in verhalen en anekdotes. Geen wonder dat iemand hem voorstelde een boek te schrijven. Er is ook een Engelse versie onderweg, want het Verenigd Koninkrijk was de inspiratie voor een internationale editie.
Spiegel en zelfbewustzijn
Werkgevers zijn zich vaak niet bewust van het ware potentieel van de mensen in hun organisaties. Jos:
"Wat ik mensen toewens is dat ze in eerlijke en open woorden spreken. Mijn doel is om mensen te helpen hun volledige potentieel te realiseren. Door de juiste vragen te stellen, schud ik ze wakker."
Taal kan helen - of beperken
Taal kan helend zijn. Het gaat over hoe je iets zegt, de woorden die je kiest, je toon. Maar taal kan ons ook beperken - bijvoorbeeld op het werk, waar je je misschien niet vrij voelt om te zeggen wat je denkt. Dan wordt taal een gevangenis.
"Ik heb mezelf altijd toegestaan om te zeggen wat ik dacht," zegt Jos, "zelfs toen ik een hypotheek had."
Mindset en ademhaling
Jos heeft de helende kracht van taal aan den lijve ondervonden. Op zijn negende kreeg hij een zware astma-aanval die hem bijna fataal werd. Op zijn negentiende kreeg hij de controle over zijn ademhaling terug door zelfoverwinning.
"Er gebeurde iets magisch: dit werkt!"
Woorden vormen je fysiologie
Jos gelooft dat mindset en taal van invloed zijn op hoe we denken, voelen en functioneren. 95% van onze klachten begint in de geest.
"We hebben geen depressie - we doen depressie."
Door gedachten en taalpatronen te veranderen, kunnen we naar echte oplossingen toewerken.
De tirannie van 'moeten'
Veel mensen gebruiken het woord "eigenlijk", maar het beweegt je niet. Het is een onbewuste barrière. De weg naar jezelf terugvinden begint met de juiste woorden. Stop met mensen pleasen. Gebruik taal met intentie.
"'Moeten' is gevangenschap door woorden. Mijn boek biedt een alternatief: positieve taal die echt een verschil maakt."