Hoe je je dit jaar aan je doelen kunt houden

De meeste mensen stellen doelen in januari en geven het in maart op. Deze blog gaat in op waarom dat gebeurt en hoe je eindelijk blijvende verandering kunt bewerkstelligen - met inzichten over emotie, taal en focus.

Een nieuw jaar, een nieuwe resolutie?

Ga je het dit jaar niet weer doen...? Hahaha! Je wilt toch niet die persoon zijn? Degene die goede voornemens maakt, doelen stelt maar zich er nooit aan houdt? Als je echt doelen stelt en je eraan houdt, gefeliciteerd - dan behoor je tot de zeldzame 5% die dit wel doet. Chapeau!

Hallo allemaal, hier zijn we weer - een gloednieuw jaar, klaar om gevuld te worden met plannen, ambities en mogelijkheden. Ben jij al begonnen met je lijstje? Is het al helemaal klaar voor 2025?

Persoonlijke doelen, bedrijfsstrategieën, startbijeenkomsten, projecties - ja, we zijn allemaal druk bezig met de voorbereidingen voor het komende jaar. Maar nu 2024 achter ons ligt, ben ik benieuwd: hoe kijk jij terug op het afgelopen jaar? Was het een succes? En wat betekent succes eigenlijk voor jou? Wat heeft dat jaar jou gebracht? Welke langverwachte beslissingen heb je eindelijk genomen en wat was er voor nodig om ze door te zetten?

De taal van "Proberen

En nu... heb je dezelfde lijst klaarliggen voor 2025? Zo ja, troost je - je maakt deel uit van de 95% die het opnieuw zal "proberen".

Aah, proberen - wat een prachtig woord. Maar staan we er wel eens bij stil hoezeer onze taal ons denken en doen bepaalt?

"Proberen" geeft je al een excuus om niet te slagen. (Maar ik heb het geprobeerd)Te veel mensen zeggen dat ze iets zullen doen, maar komen er nooit mee door. Hoe saai is dat? Je hebt je plannen gemaakt - wat is er nu eigenlijk mee gebeurd? Natuurlijk ga je het allemaal laten gebeuren, toch? Nou... ik wil je gedachten niet bederven, maar ik geloof niet dat je dat gaat doen.

Waarom doelen mislukken

Zien is geloven. We zijn briljant in uitstellen en smoesjes verzinnen. Tegen maart heeft 80% van de mensen het al opgegeven. Tegen het einde van 2025 zal slechts 5% zijn doelen echt bereikt hebben.

Voor wie doe je het echt? Welke vragen stel je jezelf en met welke intenties? Het is niet dat ik niet in mensen geloof, het is gewoon dat doelen stellen en ze omzetten in actie blijkbaar heel moeilijk is. Waarom falen we zo vaak?

Hier zijn 2 belangrijke redenen voor:

  • We nemen vaak meer op ons dan we aankunnen. Onze lijstjes worden overweldigend en veranderen in een mentale strijd van prioriteiten. Het resultaat? Afleiding, frustratie en ontmoediging.
  • Onze emoties saboteren ons. Zelfverbetering is moeilijk omdat emoties een geniepige manier hebben om ons gedrag te gijzelen. Zonder het vermogen om onze emoties te herkennen en te beheersen, zijn oude gewoontes bijna onmogelijk te doorbreken.

Wat echt werkt

Veel mensen vragen me vaak hoe ik dit kan veranderen. Tijdens veel gesprekken en door mensen te vragen wat er nu voor zorgt dat ze iets wel of niet uitvoeren, kom ik altijd tot dezelfde conclusie.

De meeste kans op succes heb je als:

  • Je houdt de lijsten klein;
  • Vier successen op tijd;
  • Blijf gefocust op wat echt belangrijk voor je is
  • Blijf nieuwe gewoontes oefenen tot ze natuurlijk aanvoelen
  • Doe de gewone dingen meteen goed

Stel je voor dat je elke gewone dag als een belangrijke dag beschouwt. Plotseling staar je niet meer naar een enorme berg, maar concentreer je je op één dag tegelijk. Kleine overwinningen bouwen momentum op en voor je het weet, boek je echte vooruitgang.

De kracht van kleine overwinningen

Wat als je ten minste één zinvol doel zou bereiken? Kun je je voorstellen hoe dat eruit zou zien? Welke woorden zou je nodig hebben om het te laten gebeuren? Hoe zou het voelen om het eindelijk te bereiken?

Het beste deel? Het echte plezier komt daarna - en het smaakt behoorlijk zoet.

Uiteindelijk is succes 80% inspanning, 20% ontspanning en 100% voldoening. Want voor wie doe je het eigenlijk? Voor jezelf? Een partner? Een collega? Wie het ook is, je motivatie is belangrijk.

Jouw beurt

Hoe ga jij dit jaar je doelen bereiken? Ik hoor graag wat je ervan vindt en deel ze hieronder in de reacties. Laten we van elkaar leren.

Maak er een mooie dag van! Jos